Browse Month by Lipiec 2011
Food Photography, Słodkie, Słone

Pomidory i brzoskwinie

Nie wiem jak mogłam zapomnieć dodać kozi ser do tej sałatki? Ale cóż, zjadłem bez sera, który na zdjęcia też nie zdążył.

Na upały jak znalazł: pomidory, brzoskwinie, bazylia, kozi ser i sos z oliwy i balsamico.

Food Photography, Słodkie

Melony cd.

Z arbuza robi się prześliczna konfitura mało znana, a bardzo smaczna.  Bierze się tylko mięso białe zostające pomiędzy soczystą częścią arbuza a skórą zieloną. Smażymy, dodajemy laskę wanilii, sok z cytryny i gotowe.

konfitura arbuzowa

Food Photography, Słodkie, Słone

Borówka :: Malina :: Ogórecznik

BORÓWKA: Karotenoidy zawarte w owocach borówki czernicy poprawiają widzenie w nocy.

borówka

MALINA: Dawniej maliny były składnikiem prowizorycznej farby do włosów

malina

 OGÓRECZNIK:  W starożytności wierzono, że ogórecznik poprawia samopoczucie i leczy od smutku. Z tego powodu często podawano go gościom podczas uczt. Przed bitwą dodawano go również do wina, aby podsycić siłę i odwagę legionistów.

ogórecznik

Mandala

Mandala

Pierwsza mandala, która zwróciła moją uwagę była dziełem Maurycego Gomulickiego.

Obecnie czytam książkę Susane F. Fincher pt. „Kreatywna mandala” ,  która jest inspirującym zaproszeniem do tworzenia mandali i szeregiem dobrych rad. ” Komponowanie mandali, któremu towarzyszy wyciszenie umysłu, jest rodzajem kontemplacji, wyprawą w głąb własnej psychiki, spotkaniem z jaźnią” – pisze recenzent tej książki.

W swoich mandalach „zamknęłam” różne dania.

 

chłodnik
Różowy chłodnik

 

Pesto
Moje ulubione pesto
Wieliczka
Pamiątka z Wieliczki
Stokrotkowy tort
Stokrotkowy tort
Cynamonowe palmiery
Cynamonowe palmiery
Apple Pie
Apple Pie