Browse Month by Wrzesień 2011
Food Photography, Słone

Bliny od Neli

„Kuchnia Neli” to książka Anieli Rubinstein, żony słynnego wirtuoza gry fortepianowej.  To nie tylko zbiór przepisów rozsławianej przez autorkę kuchni polskiej na całym świecie, ale również zbiór rozmaitych historii z życia tego małżeństwa, przyjęć, które mieli przyjemność urządzać.

kawior z pstrągaPrzepis na bliny

„ROZCZYN:
15g drożdży lub 1 opakowanie suchych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
odrobina soli
1/2 szklanki ciepłej wody (maksymalna temp. 38 C
CIASTO:
4 jajka, osobno białka i żółtka
2 szklanki (280g) mąki
1 1/2 szklanki ciepłego mleka
6 łyżek stopionego masła
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczka soli

Drożdże, cukier i sól umieścić w małej miseczce, rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić. W tym czasie zająć się przygotowaniem pozostałych produktów. Po ok. 10 min rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość i zacząć się burzyć.

Białka ubić na pianę. Mąkę wsypać do dużej miski i zalać ciepłym mlekiem. Dobrze wymieszać. Dodać żółtka, masło, cukier i mąkę oraz burzący się rozczyn. Dokładnie wymieszać. Połączyć z pianą. Należy to zrobić szczególnie starannie, by ciasto uzyskało idealnie jednolity kolor bez białych „chmurek”. Miskę przykryć kawałkiem płótna i odstawić, aż masa podwoi swoją objętość. Będzie to trwało ok. 3 1/2 godz., w zależności od temperatury pomieszczenia. Nie radzę jednak stawiać ciasta w pobliżu kaloryfera lub gorącego pieca.

Lekko nasmarowaną masłem patelenkę postawić na średnim ogniu i położyć na nią mniej więcej 2 łyżki stołowe ciasta. Smażyć z obu stron, aż bliny się zrumienią.”

Film, Food Photography, Other Photography

„Przepis” (The Recipe) FILM

Doenjang  jjigae – potrawa, która zamienia morderców w potulne baranki. Czaruje motyle i leczy depresję. Nie dziwi więc fakt, że bohater filmu szuka przepisu na to danie oraz pragnie poznać jego tajemniczą autorkę.

Wspaniały kryminał, film drogi, a w końcu baśń  – w poszukiwaniu magicznej poezji smaków.

Zdecydowanie należy obejrzeć ten film ponownie w jesienny wieczór przy cieple kominka.

 

 

 

 

Food Photography, Książka, Other Photography

Julia Child i „Moje życie we Francji”

Zaczyna się tak: ” Jest to książka o największych miłościach mojego życia: moim mężu, Paulu Childzie, la belle France oraz rozlicznych przyjemnościach gotowania i jedzenia”. Potwierdzam, o tym była ta książka. Dopełniła moje nadmorskie przyjemności tego lata.

julia i paul
Przykład zdjęcia – Walentynki, wysyłenej znajomym od Julii i Jej męża.

Julia zaczyna swoją przygodę z gotowaniem w wieku 37 lat, w roku 1948. Amerykanka w Paryżu.  Opowiada o swoim życiu, pasji kulinarnej i sprawia, że sięgam po przepisy z kuchni francuskiej.

Z okładki tej książki dowiedziałam się, że nakręcono film „Julie i Julia”, który zamierzam wkrótce obejrzeć. Także przypadkiem w innej kolejności niż większość natknęłam się na postać Julii Child i Jej fascynującej przygodzie z Francją.